lauantai 28. toukokuuta 2016

Elintarvikevärit testissä

Olen jo jonkin aikaa halunnut kokeilla lankojen värjäystä elintarvikeväreillä mikrossa ja sain mainion tilaisuuden tähän  kun äitini lahjoitti minulle pussillisen lankaa, joita itse inhosi. Tai ainakin niiden väriyhdistelmää, eli valkoista ja kirkkaan punaista. Olen tullut tässä äitiini, koska hirvitti pelkkä ajatuskin ryhtyä tekemään yhtään mitään näistä langoista.
 
Eli mars keittiön kaapista kaivamaan värejä. Kool aid-värejä haluan ehdottomasti myös kokeilla joskus tulevaisuudessa.
 
 
Otin käsittelyyn erilaiset valkoiset kerät, joita ei muuten voisi käyttää samassa työssä suurien sävyerojen vuoksi. Kiersin kerät vyyhdeiksi ja annoin liota vedessä, johon lisäsin pienen tilkan etikkaa varmuuden vuoksi,vaikka väreissä on itsessään jo sitruunahappoa.
 
Lisäsin pieneen määrään vettä vähän väriä ja laitoin mikronkestäviin astioihin langat ja lisäilin väriä niihin. Käytin aina yhden astian kerrallaan mikrossa kaksi minuuttia täydellä teholla ja annoin jäähtyä hetken aikaa. Toistin muutaman kerran, kunnes vesi oli kirkasta.
 
Annoin lankojen jäähtyä hyvin ja huuhtelin kädenlämpöisellä vedellä. Ripustin valmiit vyyhdit kuivumaan. Kun kaikki langat olivat kuivuneet kunnolla kerin ne takaisin keriksi.
 
Kokeilin myös yhteen punaiseen vyyhtiin sinistä väriä, mutta totesin ainakin nämä elintarvikevärit liian laimeiksi, jotta punaiseen olisi tarttunut kunnolla lisää väriä.
 


Yllä olevista kuvista näkee hyvin, että värit imeytyivät yleisesti ottaen melko hyvin lankoihin, mutta keltainen väri tarttui todella huonosti ja suuri osa irtosi vielä huuhteluvaiheessa. Ja tietenkin keltainen oli ainoa väreistä, joka tarttui muovisiin mikroastioihin, eikä lähtenyt edes pesussa pois. Eli ei kannata käyttää kaikista parhaita välineitä ja astioita värjäyshommissa.
 

Viimeiseen lankavyyhtiin tiputtelin kaikki jäljellä olevat värit ja tästäkin tuli ihan jännä. Kuivuttuaan värit ovat paljon haaleammat ja osaa voisi jopa sanoa pastellisävyisiksi. Näillä väreillä sai melko helposti liukuvärejä aikaiseksi ja värit sekoittuivat nätisti toisiinsa. Hauskoja lankoja lopputuloksena :)

1 kommentti:

  1. Siis tosi kauniita värejä sait aikaan.
    Osallistu kastehelmi arvontaan.
    Hyvää lauantai päivää sulle.

    VastaaPoista